Hvordan vet jeg om mine plager er nevroplastiske?

Det fÞrste vi gjÞr nÄr vi opplever fysiske plager er Ä gÄ til legen og bli grundig undersÞkt. Det er sunn fornuft. Men dersom utredninger, prÞver og undersÞkelser ikke viser noe galt eller gir noen god forklaring, kan det vÊre en indikasjon pÄ at plagene er nevroplastiske - og ikke klassisk medisinske eller sÄkalt strukturelle.

Nevroplastiske plager er ofte plager som varer over tid (minimum 6 mÄneder), der man ikke finner noen god forklaring, og som ofte kan endre seg underveis. Plagene kan ta mange former, men mange opplever det som utmattelse, smerter, hjernetÄke, svimmelhet, influensafÞlelse og/eller verk i kroppen.

Nevroplastiske plager kan oppstÄ etter sykdom, skader, infeksjoner, tÞffe medisinske behandlinger, stress, livskriser, mental, emosjonell eller fysisk belastning over tid. Det er imidlertid ikke alltid noen klar grunn. Vi har bare vÊrt uheldige. 

Hva sier fagfolk?
Placeholder Image

Typiske trekk ved nevroplastiske plager

  • Man er er grundig undersĂžkt og utredet for kjente sykdommer og tilstander, men prĂžvene viser ikke noe galt
  • Plagene forverres ofte i forbindelse med belastninger, enten mentale, emosjonelle eller fysiske
  • Ettervirkninger kan oppstÄ og vare i flere dager etter anstrengelse
  • Plagene er ikke alltid konsistente; de kan komme og gĂ„
  • Det er vanskelig Ă„ fĂ„ forutsigbarhet i hverdagen og vite hvor tĂ„legrensen gĂ„r fra dag til dag; noe som gikk fint i gĂ„r, kan gi krĂŠsj i morgen
  • Perioder med bedring forekommer, men er ofte ikke varig eller stabil

 

Lyder det kjent?

På et eller annet tidspunkt kan det derfor være lurt å gå fra å lete etter feilen nede i kroppen, på organnivå,  og heller løfte blikket til nivået over; nemlig til systemnivå. Det er vårt limbiske system og nervesystemet som er ansvarlig for å sende riktige signaler til kroppen, og mye kan gå galt her ved ubalanse over tid.

For mange av oss kan det være vanskelig å akseptere eller stole på at det er her problemet ligger. Det er flere gode grunner til det:

  1. I tradisjonell medisin er vi vant til å lete etter løsningen på organnivå, så det kan føles direkte kontra-intuitivt å flytte fokus til noe helt annet
  2. I tillegg vil vårt limbiske system ofte beskytte oss fra nye og ukjente strategier, og dermed uttrykke motstand når vi har tanker om å gjøre noe nytt. Denne motstanden kan uttrykke seg gjennom emosjonelle, mentale og/eller fysiske signaler

 

Placeholder Image
Placeholder Image

Fakta: Hva er nevroplastisitet? 

Hjernen er plastisk, eller formbar, hele livet. Det vet vi i dag. Alt du lĂŠrer, opplever, fĂžler og erfarer er med Ă„ skape nye koblinger i hjernen din, og endre den litt hele tiden. Over tid kan koblingen bli "hardkoblet" og automatisert.

Disse koblingene har stor betydning for hvilke signaler som automatisk sendes til kroppen din. 

Det Ä jobbe nevroplastisk vil si Ä bruke hjernens evne til Ä lÊre noe nytt, og pÄ den mÄten la det gÄ nye signaler til kroppen. Det kan vi gjÞre sÄ lenge vi lever. VÄr bevissthet og vilje til Ä trene mentalt pÄ dette er det viktigste for Ä lykkes.

Til slutt vil det vi Ăžver pĂ„ bli en ny autopilot, og vi trenger ikke jobbe like konsentrert med det  – akkurat som det Ă„ sykle ikke lenger krever like mye konsentrasjon som da du fĂžrst lĂŠrte det. 

Vil du lese mer? Sjekk mine tips til bĂžker her!

Tips til bĂžker

Hvis du føler deg usikker...

...er det lurt å huske på:

  • Når vi jobber nevroplastisk jobber vi mentalt og emosjonelt. Det vil ikke i seg selv kunne skade kroppen eller forverre en strukturell skade.
  • Vi ignorerer aldri kroppen, men tar hensyn og opptrer fornuftig og ansvarlig
  • Vi tilpasser alltid den mentale treningen vår form og vårt system. Vi pusher aldri, men tilpasser og tar pauser så mye vi trenger
  • Alle mennesker befinner seg et sted på skalaen av balanse/ubalanse. Å jobbe for balanse vil alltid være klokt, uansett om man har en strukturell skade eller ikke
  • Det finnes mange måter å skape balanse og jobbe nevroplastisk på. Det er aldri bare èn vei ut.

Kan du se for deg at dine plager muligens er nevroplastiske? Hvis du er i tvil; så snakk med legen. Hun kan gi en fornuftig pekepinn på hva dine plager handler om. Spør om du tror du kan ha nytte av å jobbe nevroplastisk med dine plager. Det gir trygghet, selv om legen ikke alltid har konkrete verktøy eller oppfølging og veiledning å tilby. Det er vi andre som har.

 

Les om andres erfaringer

Hva sier fagfolk om dette?  

Professor og overlege Vegard Bruun Wyller er en av Norges fremste fagpersoner og forskere på bruk av nevroplastiske verktøy ved sammensatte fysiske plager. Han leder nå forskning rundt bruk av slike verktøy ved blant annet Long covid. 

Se min samtale med ham om nevroplastisitet og hvilken betydning det kan ha for å finne veien ut av  utmattelse og andre sammensatte plager. 

Flere samtaler med fagfolk finner du finner du her .

 
Be om en samtale
Powered by Kajabi