Kloke samtaler 

På denne siden deler jeg  samtaler jeg har hatt med nøkkelpersoner og fagfolk. Det er samtaler med gjester som har vært på besøk i Stø Kurs eller der jeg har vært invitert som gjest hos andre.  

Det er samtaler jeg håper kan være til nytte og inspirasjon for flere  - og at de kan være med å bygge kunnskap, håp, inspirasjon, refleksjon og mot hos så mange som mulig. 

Ønsker du mer kunnskap? Bestill min bok: "Den nevroplastiske nøkkelen".

Bestill bok

Samtale med doktor Guro Hattestad

- Kunnskap om nevroplastisitet og uforklarte plager har gjort min hverdag som lege mye bedre!

Det sier doktor Guro Hattestad. Hun er spesialist i almennmedisin, jobber som fastlege, som praksisveileder for medisinstudenter, og som veileder for leger som spesialiserer seg til almennleger.

Hun vet hva det vil si å møte pasienter med uforklarte plager,  uten å vite hvordan hun kan hjelpe dem. Hun har savnet kunnskap og verktøy, som hun nå mener er mye mer tilgjengelig enn før. 

I samtalen reflekterer hun over hvor lite de lærte om dette på medisinstudiet og hvilken endring som må til.

Håper samtalen kan være interessant for flere!

 

Samtale med professor Vegard Bruun Wyller 

 - Vi er ett sammenhengende system og at kropp og sinn påvirker hverandre gjensidig er godt etablert vitenskap. Det burde ikke være kontroversielt, sier professor Vegard Bruun Wyller. 

Vegard er overlege, spesialist i barnemedisin, forsker og professor ved Akershus Universitetssykehus. Han besøkte oss i Stø Kurs i november 2022. 

Han har de siste 20 årene vært en av landets fremste medisinske eksperter på sammenhengen mellom hjerne og nervesystem på den ene siden  - og utmattelse og andre langvarige fysiske plager på den andre. Interessen startet for 20 år siden da han oppdaget at en pasient som ble utredet for hjertefeil, ble bedre da de klarte å roe hjertefunksjon og stressnivå i kroppen. Samtidig forsvant utmattelsen som gutten hadde slitt med.

Vegard forteller at forståelsen av mennesket som ett sammenhengende system ofte mangler i diskusjonen om sammensatte fysiske plager. Medisinsk praksis og forskning er fragmentert - med fokus på det enkelte organ - mens løsningen ofte finnes på et mer overordnet systemnivå. 

Vi snakker også om nevroplastisitet og hvilken kunnskap leger har om dette. Vegard forklarer at nevroplastiske verktøy er godt kjent i smertebehandling, men at det i Norge foreløpig snakkes lite om når det kommer til utmattelse og mer sammensatte plager. 

Vegard jobber nå med forskning rundt senplager etter Covid. 

Håper samtalen kan være interessant for flere!

 

Podcast

Doktor Five #2

I oktober 2024 er jeg gjest hos Doktor Five for andre gang.  Denne gangen snakker vi om boken min, og hvorfor det er skrevet så få bøker om uforklarte plager. Vi snakker også om hva man bør gjøre når man møter motstand fra systemet  - og mye annet nevroplastisk spennende.

Håper du vil sette pris på samtalen!

Podcast
Gjest hos Doktor Five #2
1:01:55
 

Podcast

Doktor Five #1

I denne podcasten fra 12. april 2023 snakker Laila Five og jeg om fysiske plager og nevroplastsisitet, og om min vei inn i dette feltet. Laila og jeg er to av de veldig få i Norge som har et tilbud rundt nevroplastisktet og fysiske plager, så vi har mye å snakke om! 

Håper du vil sette pris på samtalen.

Podcast
Gjest hos Doktor Five #1
1:12:22
 

Podcast

Level Up med Anniken Binz

Jeg fikk være gjest i denne populære podcasten til Anniken i november 2023. Vi hadde en veldig fin og rørende samtale - som startet med en episode der Anniken faktisk hadde glemt vår avtale! Det ble et godt eksempel i å undersøke hvordan vi kan møte ting som skjer på en bevisst og klokt måte. 

Podcast
Level Up med Anniken Binz
1:08:45
 

Samtale med doktor Michael de Vibe 

Sommeren 2022 inviterte jeg Michael til en samtale med meg i Stø Kurs. Michael er lege, forsker og mindfulnesslærer, og en nestor i Norge på området.

Vi snakket om hans forskning, om nevroplastisitet og om hva som kan være grunnen til at mange leger ikke ser de store sammenhengene i vår fysiologi. 

Det ble en god samtale og jeg håper flere kan ha nytte og interesse av det vi snakker om.

 

Samtale med filosof og terapeut Viggo Johansen 

Viggo er en av våre fremste lærere innen mindfulness og andre kontemplative tradisjoner. Han reise til India i begynnelsen av 20-åra for å komme vekk fra det han følte var en tom tilværelse. Han endte opp som buddhistmunk.

Viggo er i dag filosof, mindfulnesslærer og kognitiv terapeut. Mange kjenner han også gjennom podcasten "Viggo og Filip". 

Vi samtaler om hvordan buddhisme og yogafilosofi alltid har visst det moderne vitenskap nå også begynner å forstå: Hvordan hjernen og menneskesinnet fungerer. Vi snakker også om den digitale hverdagen, og hvorfor så få er villig til å se sammenhengen mellom kropp og sinn. 

Vi tenkt flere kunne få glede av samtalen. Velbekomme!

 

 

Podcast

Helsetipspodden

I denne podcasten fra mars 2023 snakker jeg om nevroplastisitet og hvordan jeg begynte å interessere meg for det. Jeg reflekterer også rundt hvorfor så mange ser ut til å oppleve nevroplastiske plager i vår tid.  Jeg gir også tips til hvordan man kan møte nevroplastiske plager på en klok måte. 

Det er Annette Løno som står bak Helsetipspodden. Hun  driver til daglig Nervusklinikken i Stavanger. Episoden var den mest nedlastede episoden i sin kategori i Apple podcast den uken den ble publisert.  Enjoy!

Podcast
Gjest i Helsetipspodden
57:09
 

Podcast

Fra Angst til trygghet 

Jeg fikk i april 2024 være gjest i podcasten til angstpedagog Kristine Tørå: «Fra angst til trygghet». Kristine har også skrevet bestselger-boka «Ikke ta deg sammen».

I episoden snakker vi om hvordan angst kan gi fysiske plager, og hvordan nevroplastiske fysiske plager bare er et annet uttrykk for et system i.ubalanse. Håper samtalen kan være til nytte!

Podcast
Fra angst til trygghet med Kristine Tørå
42:02
 

Podcast

I lys av mindfulness 

Jeg ble invitert av Ivar Vehler til hans podcast "I lys av mindfulness" i november 2023. Ivar er mindfulnesslærer og sosiolog. Han driver også en utdanning for mindfulnesslærere som jeg selv har deltatt på. Vi snakker blant annet om mindfulness,  nevroplastisitet, uforklarte plager og vitenskapsteori. Blant mye annet. Håper det kan være til nytte!

Podcast
I lys av mindfulness med Ivar Vehler
1:08:49
 

Podcast

Nærvær - Michael de Vibe 

Michael er lege, forsker og mindfulnesslærer. Sammen med psykolog Even Halland driver han nettstedet nærvær.no og podcasten Sinnsro.

Etter at Michael var gjest i Stø Kurs, ble jeg invitert til hans podcast sensommeren 2022. Jeg snakket om min vei inn i mindfulness og hvordan de gamle kontemplative visdomstradisjonene er relevante i vår tid, særlig i samspill med nyere forskning om hjernen. 

Håper samtalen kan være til nytte!

Podcast
Gjest hos Michael de Vibe
31:56
 

Samtale med doktor Laila Five

Laila er almennlege, på vei til å bli psykiater. Hun oppdaget av egen erfaring hvordan det er mulig å jobbe nevroplastisk med smerter, og har siden hatt et ønske om å lære andre mest mulig om dette.

Laila har blitt kvitt både løpesmerter i benet, menssmerter, bilsyke, musearm, hodepine når det er kaldt -  og jobber nå med sin katteallergi:-). Alt gjennom teknikker hun vil lære bort til andre.

I samtalen vi hadde i Stø Kurs i november 2022  forteller Laila at det heldigvis begynner å bli stor interesse for nevroplastisitet blant hennes kolleger. Hun forteller også hvilke verktøy hun bruker for å jobbe med kronisk smerte og andre plager. 

Håper samtalen kan gi inspirasjon, kunnskap og håp til så mange som mulig!

 

Angstportalen: Gjest hos Kristine Tørå 

Kristine inviterte meg i september 2022 til en prat om mitt arbeid i Veien Tilbake og hva som ligger bak min tilnærming. Vi snakket både om nyere forskning og eldgammel innsikt, om å etablere en selv-følelse og å se at man er mye mer enn sitt system. 

Kristine er utdannet spesialpedagog og har selv gjennomlevd sterk angst. Hun bestemte seg for å dele det som hjalp henne og startet Angstportalen, et nettsted, fellesskap og ressurs for alle som leter etter en vei ut av angsten. 

Håper samtalen kan være til nytte!

 

 

Samtale med Anne Carlsen fra Friskere Hverdag

 - Jeg hadde ikke kunnskapen om smerte og sammenhengen mellom hjerne og kropp som jeg har i dag. Det hadde heller ikke de jeg møtte i hjelpeapparatet. Dermed famlet vi i blinde. Tenk om jeg hadde visst det jeg vet i dag... 

Det sier Anne Carlsen. Hun utviklet store smerter som ung voksen, fikk diagnosen fibromyalgi og ble til slutt ufør. 

Lange sykehusopphold og sterke smertestillende medisiner hjalp henne ikke til et godt liv. Hun begynte å søke på egen hånd og fikk etter hvert den kunnskapen om vår fysiologi, hjerne og nervesystem hun trengte. Fra da snudde det og i dag lever hun et godt, aktivt liv. 
 
Siden 2016 har hun viet livet sitt til å undervise og veilede andre med nevroplastiske smerter, gjennom nettstedet og onlineprogrammet "Friskere hverdag". Håper samtalen kan gi inspirasjon og optimisme!
 
Denne samtalen  fant sted i mars 2023. 
 

Podcast

Livsrommet med Silje

I denne podcasten snakker vi om hvordan konteksten av et moderne liv er "litt stress hele tiden", og at det dermed blir vanskelig for systemet vårt å restituere godt nok.  Vi snakker også om hvordan vi som foreldre bør snakke med våre barn om hvordan vår hjerne, nervesystem og kropp er skrudd sammen - og utstråle ro og trygghet. Og at vi også formidler trygghet innover i vårt eget system, når livet er vanskelig. 

Det er Silje Vassøy som står bak podcasten Livsrommet. Episoden ble publisert 3. april 2023

Podcast
Gjest i Livsrommet med Silje
57:12